top of page

Open in word

​

Geschiedenis van het brailleschrift

Louis Braille

​

De naam braille komt van de uitvinder van het schrift: Louis Braille. Deze Fransman werd in 1809 geboren in een dorpje vlakbij Parijs. Door een ongeluk op driejarige leeftijd in de werkplaats van zijn vader  werd Louis aan één oog blind. Toen later ook het gezonde oog van Louis ziek werd, betekende dit dat hij voortaan blind door het leven moest. 
 

Toen Louis zes jaar was, ging hij naar een blindenschool in Parijs. Daar leerde hij lezen door met zijn handen aan letters van hout en stof te voelen. De boeken waren ontzettend dik en zwaar. Louis vond dat het allemaal wel wat lichter moest kunnen.

 

Toen hij een jaar of vijftien was, hoorde hij over een legerofficier die zijn soldaten opdrachten gaf via een bobbeltjes-code. In dik papier prikte de officier gaatjes, waardoor aan de achterkant bobbeltjes ontstonden. Als de soldaten in het donker een boodschap ontvingen wisten ze: één bobbel is vooruit, twee betekent: je moet terug. Louis Braille wist in één klap dat dit de oplossing was. Zo kwam hij op het idee om een heel alfabet in bobbeltjescode op te stellen. Hij noemde deze code ‘braille’. 

Groot succes
 

In 1828 deed Louis examen en werd onderwijzer aan de Parijse blindenschool. Hij leerde zijn leerlingen lezen met de stoffen letters - omdat de directeur van de school dat zo wilde - maar ook via het alfabet van puntjes en bobbeltjes. In 1837 verscheen het eerste leesboek in braille: ‘De geschiedenis van het Franse volk’. Het braillesysteem werd een groot succes. 
 

Louis had het succesvolle braillesysteem bedacht, maar was nog niet tevreden. Blinde mensen konden nu lezen en schrijven, maar ze konden geen muziek maken. Louis werkte net zo lang door tot hij ook een muziekschrift in braillepuntjes had ontwikkeld. Nu 
konden blinde mensen zelfstandig lezen en muziek maken

Pas in 1854, twee jaar na zijn dood, werd het brailleschrift officieel door het blindeninstituut erkend als volwaardige lees- en schrijftaal voor blinde mensen. Nog altijd wordt het wereldwijd toegepast. Talrijke voorwerpen of toestellen, zoals horloges, gezelschapsspelen, liften, meettoestellen en computers zijn dankzij het brailleschrift toegankelijk voor zeer slechtziende en blinde mensen. 

bottom of page